poniedziałek, 17 maja 2010

kulinarnie

Pogoda nie nastraja optymistycznie, niestety.
Kolejny dzień leje i leje i końca nie widać.
Na osłodę tego paskudnego dnia zrobiłam dzisiaj skrzydełka w syropie klonowym i serniczek wiedeński (serniczek na jutro wszak jutro imieniny Aleksandry)
Skrzydełka:
  • 8-10 skrzydełek
  • syrop klonowy
  • pół cytryny
  • 3-5 listków laurowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • olej
Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy cytryną, resztę cytryny kroimy na kawałki i wciskamy pomiędzy skrzydełka. Całość polewamy syropem klonowym, solimy, pieprzymy skrapiamy olejem/oliwą, lekko tarmosimy żeby wszystko pokryło się marynatą. Między skrzydełka wtykamy listki laurowe i pieczemy godzinkę w ok 200 stopniach.

Pycha!!!

Serniczek:
  • 1kg sera sernikowego (jeśli Piątnicy to odpada nam masło)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • cukier waniliowy lub aromat
  • skórka pomarańczowa
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem (lub bez masła jeśli ser Piątnicy), dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i budyń. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy bakalie. Masę wylewamy na blachę - tortownica 25cm wysmarowana masłem i wysypana bułką lub wyłożona papierem.
Pieczemy 70 min w 180 stopniach. Potem studzimy w uchylonym piekarniku 15 minut.


8 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ten Twój serniczek. Będę próbowała.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.
    Chętnie sie skuszę na serniczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy18 maja, 2010

    serniczka spróbuję, ale skrzydełka już przeleciały.... a szkoda.... mama

    OdpowiedzUsuń
  4. OLU, przede wszystkim to...
    STO LAT, STO LAT...NIECH TWOJE ŻYCIE BĘDZIE JAK DZIKI KWIAT, KTÓRY ROŚNIE SWOBODNIE, ROZKOSZUJĄC SIĘ PIĘKNEM I MIŁOŚCIĄ KAŻDEGO DNIA.
    a teraz to Ci powiem,że uwielbiam skrzydełka (my najczęściej jemy drób w domu) a Twoje wyglądają smakowicie, serniczkiem już się poczęstowałam - PYCHA :)
    Miłego imieninowego dnia - Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ivciu, dziękuję za życzenia, buziaki.
    U nas tez głownie drób, dlatego szukam coraz to nowych smaków i rozwiązań, żeby nudno nie było. A te są świetne - takie kleiste, pycha. Ale te ostatnie pałki z serkiem śmietankowym tez rewelacja - takie wilgotne.... mam jeszcze kilka pomysłów w zanadrzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczaczki pyszne, a sernik mniammmmm :) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie skusiłam się na skrzydełka.
    Nie byłam tylko pewna, czy piec je pod przykryciem czy bez?!
    Pachnie w całym domu... :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...