czwartek, 22 marca 2012

kurczak tikka masala według Gordona

Ostatnio jednym okiem zerkałam na program Gordona - taki co gotuje z kimś "sławnym" a w tle na ekranach telewizorów gotują razem z nim zwykli ludzie. Zainteresował mnie przepis na kurczaka. Nie spodziewałam się, że tak szybko się go robi, a efekt jest bardzo pyszny.

Kurczak tikka masala wg Gordona
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (dałam zieloną)
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki garam masala
  • 0,5 łyżki sproszkowanego chilli
  • 0,5 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
Kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni (dosyć dużej) dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony imbir, czosnek i papryczkę chilli (nie musi być drobno czy coś, bo na koniec wszystko wrzucamy do blendera), chwilę podsmażamy, dodajemy cukier i garam masalę. Przesmażamy aż cebulka zmięknie i dodajemy sproszkowane chilli i kurkumę - przesmażamy. Dodajemy koncentrat i po chwili pomidory z puszki. Całość chwilę dusimy i miksujemy w blenderze. Podsmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy ok 10 minut. Podałam z ryżem.

14 komentarzy:

  1. pysznie i aromatycznie :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda! ...nic, tylko spróbować też zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic trudnego :) szybko sie robi więc działaj!

      Usuń
  3. Przepiękny ten kurczak, ładnie kontrastuje z bielą ryżu, na pewno pyszny i pachnący... M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten program - "Cookalong" - jest super, bylam kiedys na jego nagraniu w studiu (Gordon gotowal wtedy z Alanem Carrem, wiec bylo wesolo). A kurczak tikka masala to moje ulubione indo-brytyjskie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny kolor ma ten kurczak!!! uwielbiam indyjską kuchnię.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ ognista barwa!
    a jak Gordona, na pewno pyszne ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Maż mojej siostry zrobił nam niedawno pysznego kurczaka tikka masala, polubilam te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ apetycznie! I aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie można dostać garam masala?
    Robiłaś sama czy jest do kupienia gotowa przyprawa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. garam masalę można kupić gotową w sklepach kuchnie świata i w lepiej zaopatrzonych marketach lub zamówić przez net

      Usuń
  10. Pycha! Od 3 miesięcy podróżuje po Iniach i przepis jak najbardziej taki jaki powinien być, w niektórych regionach dodali by tylko do całości mocno posiekanych orzechów i trochę kolendry.

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Od 3 miesięcy podróżuje po Iniach i przepis jak najbardziej taki jaki powinien być, w niektórych regionach dodali by tylko do całości mocno posiekanych orzechów i trochę kolendry.

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Szukałam tego przepisu i trafiłam tutaj. Wygląda obłędnie...:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...