Tym razem wspólne gotowanie zaproponowała Basia. Wybór padł na sajgonki. Przepis nie trudny, a efekty pyszne. Przepis cytuję za Basią:
Sajgonki – Cha Gio
Wspólnie sajgonki robiły: Ja, Basia, Kasia, Iza, Sylwia, Paulina, Ula i Ewa
- 12-14 arkuszy papieru ryżowego
- 5 dag makaronu ryżowego
- kilka grzybków mun (namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki)
- 2 posiekane dymki
- 1 nieduża marchewka posiekana w julienne
- garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków
- 250 g mielonej wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami - ja tak właśnie zrobiłam)
- 1 roztrzepane jajko
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól do smaku
Do podania można przygotować sos z podanych poniżej składników:
- 2-3 malutkie drobno posiekanych chilli
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
Wspólnie sajgonki robiły: Ja, Basia, Kasia, Iza, Sylwia, Paulina, Ula i Ewa
Perfekcyjne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną zabawę :)i pozdrawiam
Dziękuję :)
UsuńSuper Ci wyszły :) Dzięki za miłe wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńczekam na wasze wersje tych pysznych sajgonek!
OdpowiedzUsuńi ja dziękuję za wspólne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńTwoje sajgonki wyglądają bardzo rasowo!piękne! :)
pyszności Olu! Pyszności! dzięki za durszlakowe porady na etmat sajgonek ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że mogłam pomóc :)
Usuńbardzo pysznie było, dzięki :)
OdpowiedzUsuńSzczerze życzę sobie, żeby mi wyszły dokładnie takie śliczne, jak Twoje następnym razem! ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie też Ci tego życzę :)
UsuńPiękne, jak malowane, ja jeszcze kilka mam, zerkają na mnie ze stołu;) Było pysznie, dziękuję za wspólną i smaczną zabawę;)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Poczęstowałabym się z wielką ochotą bo przyznam, że nie jadłam jeszcze. Szkoda, że nie miałam czasu zrobić je wspólnie z Wami.
OdpowiedzUsuńAsia, to do dzieła, w wolnej chwili, przepis masz już przetestowany, sprawdzony i pyszny to działaj!
UsuńSajgonki bardzo lubię, a te wyglądają fantastycznie - zdjęcia jak z super książki kucharskiej. Gratulacje!!! M.
OdpowiedzUsuńuwielbiam sajgonki!! muszę spróbować!!
OdpowiedzUsuń