sobota, 11 grudnia 2010

cannelloni ze szpinakiem

Ostatnio mamy rodzinnie fazę na szpinak.
Nigdy go nie lubiłam, zawsze kojarzył mi się z przedszkolną papką w kolorze buro-zielonym, totalnie bez smaku, ew. o smaku trawy.
Postanowiłam oswoić wroga wszak zdrowy i trzeba małemu pokazać, że to też jadalne i dobre.
I tak zaczęły się eksperymenty ze szpinakiem, na szczęście dostępny jest fajny w liściach i lekko siekany a nie tylko rozdrobniona miazga :)
A jak już zaczęliśmy z tym szpinakiem to rodzinka ciągle się dopomina i w ciągu ostatnich dwóch tygodni był już chyba z 5 razy w jakiejś formie obiadowej.

Dzisiaj jako cannelloni ze szpinakiem z serem pleśniowym blue, zapiekany pod beszamelem.

Przepis:
  • opakowanie cannelloni
  • na tyle makaronu 2 paczki szpinaku w liściach
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 10%
  • ser pleśniowy
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • beszamel: mleko+masło+mąka
  • i ew mozzarella na wierzch.
A co z tym zrobić to wiadomo. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy do rondla, dodajemy śmietanę, masło, sól i sporo gałki oraz ser. Wszystko dusimy i odparowujemy. Nadziewamy cannelloni - ja miałam Primo Gusto - nie trzeba gotować przed nadziewaniem nie wiem jak inne, układamy w naczyniu odrobinę posmarowanym oliwą,

zalewamy beszamelem i układamy ew mozzarellę. Zapiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej 30 minut, potem 5 minut bez przykrycia.

Pycha, mąż mruczał przy jedzeniu :)

4 komentarze:

  1. no pysznie też wygląda !!!!
    też bym mruczała... M.

    OdpowiedzUsuń
  2. ile dać sera? ile gałki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja daję sera taki trójkącik w jakim go sprzedają zazwyczaj, coś koło 150-200g. A gałki wedle smaku i uznania, mi wychodzi świeżo ścieranej pewnie koło 1/5 - 1/4
    "kulki"
    smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam wszystko co ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...