sobota, 4 grudnia 2010

pierniczki

Święta coraz bliżej, czas zacząć się przygotowywać.
W ramach owych przygotowań powstały dzisiaj korzenne pierniczki.
Roboty niewiele a radość ogromna.

Przepis
  • 90 dag mąki
  • przyprawa korzenna do piernika
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kostka masła
  • 25 dag brązowego cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 jajka
Masło i cukry utrzeć na puszystą masę, dodać miód i jajka. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę, sól, przyprawę korzenną. Ciasto wyrobić "ręcznie". Podzielić na kilka kulek i wsadzić do lodówki na ok 2h. Potem wiadomo co się robi z pierniczkami.

Rozwałkowujemy, wycinamy i pieczemy 10 min w 180 stopniach.

Bardzo pomocne przy tej pracy są dzieci :) nawet moje :)

2 komentarze:

  1. A jakie są pachnące!!!!
    I jakie piękne, jeść będziemy w Święta - mniammmmmmm. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...