niedziela, 27 marca 2011

pstrąg w folii

Może do tej pory tego nie dało się zauważyć, ale uwielbiam ryby ze szczególnym uwzględnieniem pstrąga i flądry. Niestety ta druga dobra tylko świeżutka nad morzem, więc na co dzień pozostaje pstrąg.
  • 1 pstrąg na osobę
  • cytryna
  • masło ziołowe
  • sól
  • świeży tymianek
Rybkę czyścimy i osuszamy. Solimy ze wszystkich stron, ale nie przesadzamy. Do środka wkładamy plasterki masła ziołowego, plasterki cytryny (u mnie 2 na rybkę) i po trochu świeżego tymianku.

Tak przygotowane, przekładamy na folię aluminiową i zawijamy tworząc pakuneczki (metoda jak w ziemniaczanych papilotach).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut potem rozchylamy folę i podpiekamy jeszcze z 5-7 minut w opcji grill aby skórka była chrupiąca.

U mnie ryba zawsze z ryżem - gotowanym w oliwkowo-ziołowym bulionie.

3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam jeszcze ryby w ten sposób ;) trochę boję się takich w "całości".

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma się czego bać :) kręgosłup ładnie odchodzi. A rybka w całości daje wiele możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!!!! można jeszcze przed pieczeniem skropić lekko cytrynką. A jak zdrowo, bo bez panierki. Można tymianek zastąpić koperkiem, też będzie smacznie. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...