poniedziałek, 28 marca 2011

ziołowy kurczak z groszkiem cukrowym

Zrobiłam ziołowe masełko i teraz wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby :)

Pierś z kurczaka z masłem ziołowym i szynka parmeńską.
  • pierś kurczaka na osobę
  • masło ziołowe
  • szynka parmeńska
  • sól
  • jako dodatek zielony groszek cukrowy i sezam
W piersi robimy kieszonkę i wkładamy krążek masełka ziołowego, zawijamy w szynkę parmeńską - spinamy wykałaczkami (można pod szynkę położyć plasterek sera żółtego) i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny.
Podałam ze świeżym groszkiem cukrowym, który podsmazyłam na oliwie i dodałam prażony sezam.

2 komentarze:

  1. Pyszny to był obiadek,rzeczywiście masełko ziołowe dobrze się sprawdza i nasyca kurczaka cudownym aromatem. A zdrugiej strony szynka pachnąca i chrupiąca - boski smak!!!! Groszek pyszny, sezam dodał mu uroku. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. triggerfish1914 listopada, 2011

    Droga Aleksandro,
    mam jedno pytanie do Twojego przepisu: czy szynka parmenska to wloskie prosciutto?
    Albo z innej strony: Parma ham is a dry-cured ham co przemawia za prosciutto.
    Jezeli to jest to, sprobuj domowa pizza z prosciutto, gruszki i ser. HA!
    Martin, Wisconsin

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...