czwartek, 2 czerwca 2011

Quesadille z kurczakiem

Ależ była w nocy burza. Wiało, lało i grzmiało okropniście. Jest jednak jeden plus, powietrze rano było bardzo przyjemne.
Wczoraj na kolację z okazji dnia dziecka zrobiłam quesadille. Danie proste, szybkie i niekłopotliwe. Można kombinować z farszem na wiele sposobów i mając na uwadze zawartość lodówki. Danie bardzo "plastyczne" :)


Quesadille z kurczakiem (na 4 osoby)
  • 8 placków do tortilli
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 2 spore garści świeżego szpinaku
  • 1 garść tartego sera dobrze i szybko rozpuszczalnego (u mnie ser salami)
  • 1 mozzarella
  • sól, pieprz, papryka
  • sok z cytryny
  • oliwa
Kurczaka oczyścić i pokroić w dosyć drobna kostkę. Posolić, posypać papryką i wrzucić na patelnie grillową. Do miseczki włożyć ricottę, dodać posiekany szpinak, starty ser i wystudzonego kurczaka. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ok łyżką soku z cytryny. Ułożyć na płasko 4 placki, rozprowadzić farsz,

posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i przykryć drugim plackiem. Podpiec na patelni grillowej po 2 minutki po każdej ze stron.Podawać na ciepło. Pycha


6 komentarzy:

  1. naprawdę pycha!!! farsz bardzo smakowity, dobrze doprawiony, tortille kruchutkie - smakowite jedzonko. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! I jak bogata nadziane - takie lubię:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy takiego dania nie jadłam, ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak nie jestem fanką kuchni meksykańskiej, tak różnego rodzaju quesadille uwielbiam :) a zwłaszcza te z kurczakiem...

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladaja bardzo smakowicie uwielbiam quasadille.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałam Cię serdecznie zaprosić na swój blog do konkursu, w którym do wygrania są bardzo fajne piekarniki z najnowszej kolekcji. Jedyne co musisz zrobić, to pod tym wpisem http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html zamieścić przepis na swoją ulubioną zupę.

    Pozdrawiam ciepło :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...