poniedziałek, 29 sierpnia 2011

ciasto kruszonkowe z owocami sezonowymi

Z reguły nie piekę ciast. Żebym upiekła to już musi być święto, ale czasem robię coś co nie wymaga wysiłku a przynosi pożądany efekt. To taka odmiana ciasta kruszonkowego. Pierwotnie był to przepis na szarlotkę, ale robię go z różnymi owocami.

Ciasto kruszonkowe z owocami sezonowymi
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i posiekane masło. Robimy kruszonkę - ja używam siekacza do ciasta kruchego, ale można oczywiście rozcierać paluszkami. Następnie do formy wsypujemy 2/3 masy kruszonkowej i uklepujemy. Układamy owoce wedle uznania i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. Olu podrzuc kawałeczek... Wygląda wspaniale, a ja ledwo żyjąc po weekendzie nie mam siły nawet myślec o cieście :)

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Praca prawie żadna, a jaki efekt!!! wszystko zależy od ilości i rozmaitości owoców - pychotka! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmacznie wygląda!! Też chce takie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. obie fazy, przed i po, wyglądają kapitalnie! mniam mniam mniam

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...