czwartek, 22 września 2011

czerwona kapusta z malinami

Uwielbiamy tę kapustkę, jest cudownie wyważona w smaku między słodkim a kwaśnym, miło chrupiącą, aromatyczna, po prostu pyszna. idealny dodatek do niedzielnego obiadu.

Czerwona kapusta z malinami
  • główka czerwonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku (spory lub dwa małe)
  • tarty korzeń imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę imbiru w proszku – do smaku)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kieliszek lub dwa czerwonego wina
  • ocet winny malinowy (lub inny czerwony)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże garście malin (mogą być mrożone)

Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i wyciśnięty czosnek, zamieszać. Zalać czerwonym winem i dusić, aż kapusta zmięknie, a wino wyparuje. Skropić octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie miodem i dodać maliny. Dusić i mieszać, aż maliny się rozpadną i nadadzą smak kapuście. Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.

12 komentarzy:

  1. Interesujące połączenie. Domyślam się, że bardzo smaczne - aromatyczna kapusta i kwaskowe maliny... zapisuję przepis. Na pewno przyda się do...kaczki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda!! Muszę sprawdzić jak smakuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asia, sprawdź koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszna, ja robilam kiedys z borowkami ale malinki sa takie delikatne wiec smak pewnie idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny pomysł. Z chęcią spróbowałabym takiego połączenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo bardzo na tak! I pasuje do akcji "Zwiększamy odporność" :P zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę pyszna jest ta kapustka - w dodatku i na ciepło i na zimno.M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę wyobrazić sobie smaku, ale chętnie spróbuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że mam już alternatywę dla surówki z czerwonej kapusty! Nie chcą u mnie jej jeść, może tę zjedzą...? Bo ja tak lubię czerwoną, ale rzadko robiłam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna ta kapusta. Lubię czerwoną, czasami udaje mi się kupić kiszoną, ale Twoja wersja brzmi całkiem smakowicie ;]

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...