poniedziałek, 31 października 2011

maślane kruche ciasteczka na halloween



O ile wycinać ciasteczka Bartuś bardzo lubi, o tyle dekorować już mniej i to w sumie nie ze względu na "rysowanie" tylko dlatego, że nie lubi lukru. Więc wczoraj dla świętego spokoju "zrobił" dwie dyńki i reszty ciasteczek zabronił. Może ma i rację.....

Kruche maślane ciasteczka
  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 50g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru cynamonowego
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Uformować w kulę i schować do lodówki na minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach przez max 10 minut. Ciasteczka lekko korzenne. Wycinaliśmy dyńki, duszki, przestraszone koty i nietoperze :)


3 komentarze:

  1. nie ma to jak samodzielnie zrobione ciasteczka :-) a co do lukru zgadzam się z Bartusiem - też wolę bez

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile frajdy dziecko przy tym ma:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maślane ciasteczka są pyszne bez lukru, Bartek wie co dobre...
    a foremki halloweenowe bardzo fajne, no i jaki lampion! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...