czwartek, 10 listopada 2011

spaghetti z klopsikami szwedzkimi i mascarpone

Przyznaję, czasem korzystam z półproduktów, staram się je omijać, ale nie potrafię ominąć klopsików szwedzkich Ikea. Na stałe zagościły one w zapasach mojego zamrażalnika. Próbowałam osiągnąć ten sam smak w domu, ale niestety, póki co nieskutecznie. Dlatego w poszukiwaniu ideału posiłkuję się paczką zakupioną w sklepiku.

Spaghetti z klopsikami szwedzkimi i mascarpone
  • makaron spaghetti
  • klopsiki szwedzkie Ikea (20 sztuk na 2,5 osoby)
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, cukier
Klopsiki przygotować wg przepisu z opakowania, czyli wyłożyć do naczynia żaroodpornego jedną warstwą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika aż się przyrumienią. W międzyczasie robimy sos. Cebulkę pokroić w drobniusieńką kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić na oliwie. W miseczce wymieszać przecier pomidorowy z serkiem - ja roztrzepuję trzepaczką kuleczkową, żeby pozbyć się grudek. Kiedy cebulkę uznamy za gotową wlewamy sos pomidorowo-serowy i dorzucamy rozdrobnioną bazylię, oregano i doprawiamy solą i szczyptą cukru. Całość gotujemy chwilę na wolnym ogniu żeby smaki się połączyły i sos lekko zgęstniał. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy wrzucamy do dużej miski, zalewamy sosem, mieszamy aby makaron oblepił się i nie pływał w sosie. Na tym etapie można wrzucić klopsiki i je razem wymieszać albo położyć oddzielnie na talerzu z makaronem. Całość dekorujemy bazylią. Sos z dodatkiem serka mascarpone jest aksamitny i delikatny.



12 komentarzy:

  1. pyyycha! makaron z sosem pomidorowym i klopsikami to mój ulubiony :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ulubione danie mojej Zuźki, tylko nie w sosie pomidorowym a pieczeniowym:) A klopsików z Ikei nie jadłam:( Są naprawdę tak wyjątkowe?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asia, dla mnie są wyjątkowe bo inne niż takie domowe, nie umiem ich póki co skopiować. U mnie wszyscy je bardzo lubią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kazdy czasem korzysta z polproduktow i nie ma w tym nic zlego - w dzisiejszym zabieganym swiecie trudno tego uniknac. A szwedzi akurat na klopsikach sie znaja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne są te klopsiki, wielokrotnie wypróbowane. Na pewno Bartuś był zachwycony, jest przecież fanem sosu pomidorowego, a ten bardzo wg tego przepisu smakowity! M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Klopsików z Ikei wprawdzie nie jemy, ale takie domowe w wersji, którą proponujesz - z makaronem i mascarpone - brzmią świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, i na taki obiad też bym się chętnie wprosiła, nie tylko na kurczaka! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. W takim razie przy najbliższej okazji kupię i będę wiedziała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie jedzonko to ja bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak się wejdzie do restauracji IKEA i sięgnie się wzrokiem to prawie co drugi talerz jest z klopsikami.Ja też lubię i powiem ci że fajnie wymyśliłaś :) Właśnie miałam dziś spaghetti na obiad bez klopsików niestety:)) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  11. No, no, kolor ma wspaniały, i z klopsikami to ja uwielbiam spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też jadłam i to już nie jeden raz te klopsiki są na prawdę smaczne.Tylko polecać...Wspaniale podałaś Olu :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...