poniedziałek, 14 listopada 2011

szarlotka tatrzańska

Staliśmy się posiadaczami dziesięciokilogramowego worka jabłek. Wiadomo, że nie można ich przechowywać w nieskończoność nawet w najlepszych garażowych warunkach. A jak mamy dużo jabłek to.... szarlotka! Przepis na szarlotkę inną niż robię zazwyczaj znalazłam u ChilliBite - szarlotka tatrzańska. Od przepisu oryginalnego lekko odbiegłam, ale sens pozostał.

Szarlotka tatrzańska
  • 500g mąki krupczatki
  • 250g margaryny
  • 90g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2kg jabłek (najlepiej szarej renety - ja nie miałam)
  • cynamon
  • brązowy cukier
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Należy zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajek, śmietany i cukru pudru. 2/3 zagniecionego ciasta stanowi spód szarlotki - należy nim wykleić dno tortownicy lub formy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę, resztę ciasta w torebce foliowej chowamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, szatkujemy na cieniuteńkie plasterki - malakserem, nożem albo obieraczką do warzyw (ja wybrałam ostatni wariant). Jabłka układałam warstwami na cieście - warstwa jabłkowych plasterków na to szczypta cynamonu i łyżka cukru i tak aż miałam jabłka do maksymalnej wysokości tortownicy. Wierzch stanowi kruszonka - uzyskamy idealną ścierając na tarce zamrożoną część ciasta. Szarlotkę pieczemy 60-70 minut w 160 stopniach.

* wybór szarych renet ma zapewnić idealnie plasterki nawet po upieczeniu ciasta

9 komentarzy:

  1. Fantastyczna!!! Widziałam ą już wiele razy i za każdym razem wzbudza mój zachwyt!! I nie mów więcej, że nie umiesz piec:)!!
    Pozdrawiam z rana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna szarlotka - ja takiej jeszcze nie piekłam, ale bardzo mi się podoba :-)musi smakować wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wygląda!!! Musi też bosko smakować...gratuluję - M.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna, te urocze jabłkowe warstewki, no i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyróżniłam twój blog;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka "pure" i narodowa wersja szarlotki, którą muszę też koniecznie zrobić. Szlachetnie wygląda i ciekawa jestem smaku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super!!! szarlotka prezentuje sie genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale,a smakuje pewnie jeszcze lepiej mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...