niedziela, 1 stycznia 2012

pomarańczowe muffiny

Dostałam od Mamy piękne talerzyki deserowe w muffinki. Komplet to cztery sztuki a każdy inny, każdy śliczny, postanowiłam dopasować muffinki do talerzyków. Odsłona pierwsza.

Pomarańczowe muffiny
(porcja na 10 sztuk 5cm)
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • krem to serek ricotta z cukrem pudrem udekorowane smażoną skórką z pomarańczy w syropie
Utrzeć masło z cukrem i dodać skórkę startą z pomarańczy. Dodać jajka i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać mleko. Całość należy wymieszać, ale nie musi to być idealnie gładka masa. Ciasto przełożyć do formy do muffinek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

12 komentarzy:

  1. ślicznie - trzeba się dobrze przyjrzeć żeby rozróżnić które są namalowane a które prawdziwe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś taka pomysłowa! A muffinka wygląda obłędnie, mm!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję ten smak! Niesamowicie zimowe muffinki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne talerzyki i jeszcze śłiczniejsze muffinki!!
    Pozdrawiam noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne talerzyki, jeszcze pięniejsze muffinki!!
    Pozdrawiam noworocznie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł;) Muffiny rewelacja;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ładnie im z tym kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. koniecznie chcę zobaczyc wszystkie talerzyki i smakołyki na nich!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale piękne mają czapeczki z kremu ;]
    wspaniałe, orzeźwiające, aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie do odróżnienia, a może nawet twoja muffinka ładniejsza? M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffiny są świetne, sprawdzają się przy każdej okazji, Twoje wyglądają rewelacyjnie. Masz jakiś przepis na muffiny wytrawne?

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis na wytrawne muffinki z parmezanem, oliwkami i ziołami prowansalskimi znajduje się w tym poście http://mamabartka.blogspot.com/2011/06/czas-na-piknik.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...