sobota, 25 lutego 2012

golonka w piwie

Mój tata od czasu do czasu wspomina, że zjadłby pieczoną goloneczkę... taką jak kiedyś na wakacjach, po bawarsku, pieczoną z piwem. Ciągle mówiłam, że upiekę, zrobię.... aż przyszedł na nią czas.

Golonka w piwie
  • 2 wieprzowe golonki tylne
  • sól, pieprz, posiekany świeży rozmaryn
  • 0,5l wrzątku
  • 0,5l piwa
  • 2 cebule
Golonkę opłukać i osuszyć. Skórę ponacinać w kwadraciki, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem i odstawić na minimum 3 godzinki - u mnie stała całą noc. Przełożyć do brytfanki i podlać wrzątkiem. Wstawić do piekarnika na 2h w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas trzeba golonki przekręcać i podlewać sosem z dna brytfanki. Po godzince pieczenia dorzucić 2 cebule pokrojone na kawałki. Po dwóch godzinach zwiększyć temperaturę do 250 stopni i piec 30 minut polewając piwem aż się skórka zarumieni.
Mięsko rozpływało się w ustach a cebulka z sosu była idealnie kremowa. Pycha

5 komentarzy:

  1. lubię takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa rozkosz. Uwielbiam golonkę w piwie,
    szczególnie tę chrupiąca skórkę . Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taka goloneczke mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jadłam raz, ale mi nie smakowała, tej bym chętnie spróbowała, bo wygląda pięknie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko pyszności - a jaka uroda! radość zwłaszcza dla facetów!M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...