czwartek, 16 lutego 2012

limonkowe placuszki serowe

Kolejna odsłona śniadaniowych placuszków. Są puszyste, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Mmmmmniam!

Limonkowe placuszki serowe

  • opakowanie 200g serka homogenizowanego waniliowego (Rolmlecz z krówką)
  • 100g mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • sok z całej limonki
  • skórka z całej limonki

W misce rozmieszać serek waniliowy z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok oraz skórkę z limonki. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Tym razem podane ze słodką śmietaną z cukrem i odrobiną soku z pomarańczy.

9 komentarzy:

  1. a co zrobić z olejem? czekając na odpowiedź zjem sobie placuszka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie smakowite!!! Porywam kilka i lecę robić pączki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne proponujesz śniadanka, sama rozkosz! M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak dalecy krewni pankejksów. Tylko z tej najszlachetnej gałęzi rodu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, czy ja się mogę wprosic na śniadanie?
    albo prosic się mogę o takie placuszki? ;]

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...