sobota, 31 marca 2012

kebab wg Gordona

Kolejna propozycja zasłyszana w programie Gordona, starałam się słuchać bardzo uważnie.

Kebab według Gordona
  • 500g mielonej łopatki (wiadomo że powinna być jagnięcina ale cóż - brak dostępu)
  • 1 średnia papryczka chilli zielona
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • skórka z limonki
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko
  • ziarenka kolendry
  • świeża mięta
W blenderze zmiksować cebulę, papryczkę bez pestek, mięte i resztę przypraw. Dorzucić do mięsa, wbić żółtko i wyrobić. Uformować niewielkie kotleciki, obsmażyć na patelni grilliowej lub grillu. Ja po podsmażeniu wstawiłam na 15 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni żeby doszły.

5 komentarzy:

  1. kebabiki bardzo fajnie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  2. eh, z jagnięciną to problem jest raczej w cenie niż z dostępem..... przynajmniej dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na szczescie jagnieciny pod dostatkiem - wiekszy problem jest z wieprzowina (ktorej i tak nie jem czesto).
    Kebaby na pewno smakowite, podoba mi sie dodatek skorki z limonki. I naczynie masz urocze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety cena jagnięciny jest powalająca.
      A do tego naczynka mam jeszcze do kompletu okrągłe do tarty z falbanką :)

      Usuń
  4. Kebaby bardzo dorodne - kurkuma i limonka na pewno świetnie to dosmaczyły. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...