poniedziałek, 12 marca 2012

pieczona dorada z chilli i limonką

Ostatni tydzień był tygodniem rybnym, codziennie co innego a wszystko pyszne i zdrowe. Ubolewam, że świeże ryby po pierwsze są trudniej dostępne a po drugie niestety drogie. Daleko nam do zachodnioeuropejskiego wyboru, mało jest sklepów rybnych a w markecie, wiadomo nie zawsze jakość i świeżość zadowala.

Pieczona dorada z chilli i limonką
  • 2 świeże wypatroszone dorady
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z pół limonki
  • pół limonki w cząstkach
  • sól morska
  • tymianek
  • oliwa
Rybki oczyścić i osuszyć. Każdy bok naciąć 4 razy na głębokość pół centymetra. Rybkę lekko skropić oliwą, natrzeć solą tak żeby wniknęła w szczelinki. Do blendera wrzucić papryczkę bez pestek, obrane ząbki czosnku, sok z limonki i część tymianku - wszystko zmiksować i tą masą wysmarować dokładnie rybki, część można włożyć w brzuszek. Na wierzchu dałam też trochę całego tymianku w gałązkach. Piekłam bez przykrycia 20 minut w 180-200 stopniach.


6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita rybka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj jest troche lepiej pod wzgledem wyboru, choc ceny tez wolaja o pomste do nieba... Niemniej jednak wychodze z zalozenia, ze lepiej zaplacic wiecej i cieszyc sie smakiem swiezej, pysznej ryby, niz zadowalac sie mrozonymi kostkami w panierce. Pieknie wyglada twoja dorada, smakowala pewnie tez wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie robiłam jeszcze sama dorady bo kupić ładnej i świeżej po prostu mi się nie udało...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna ryba, na pewno bardzo smaczna. Kolorystycznie też świetnie. A jak mruga oczkiem...M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam Dorade ! Czesto ja jemy. Na pewno sprobuje Twojego przepisu !! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudna ta ryba! ;) Na pewno wypróbuję tej pasty marynatowo-przyprawowej, musi smakować świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...