piątek, 2 marca 2012

pudding z czekoladowymi bułeczkami pain-au-chocolat

Zauważyliście pewnie, że szukam ciągle nowych śniadaniowych inspiracji na rodzinne weekendowe śniadania. Jajka na tysiąc sposobów, zapiekane, smażone, placuszki o różnym składzie. Tym razem pudding!

Pudding z pain-au-chocolat, czyli z francuskimi czekoladowymi bułeczkami
  • 4 bułeczki francuskie z czekoladą
  • 4 duże kromki chałki
  • 400ml śmietany 30%
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy jajka z cukrem.

Kiedy mleko ze śmietanką są gorące, wlewamy je do jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie. Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe, w smaku przypomina krem karpatkowy lub waniliowy budyń. Bardzo sycące.



Inspiracja: Nigella Lawson "Jak być domową boginią"

5 komentarzy:

  1. O rany! Ale smakowie! Częstuję się a w zamian daję kawałek pysznego ciacha:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu go zrobić, Twój wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tę książkę, a przepis na pudding kusi mnie od dawna:) Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. no, no, no... jakież wykwintne śniadanko,aż ślinka leci! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...