poniedziałek, 2 kwietnia 2012

polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux)

Kolejna odsłona wspólnego gotowania. Przepis pochodzi od Kasi i za nią go cytuję. Wspólnie pichciły i oddawały się rozkoszom podniebienia: ja, Kasia, Iza i Basia

Polędwiczki ze śliwkami
(Porc aux pruneaux) dla 4 osób:
  • 16 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki wody
  • 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku)
  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 125 g creme fraiche lub creme double
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
Włożyć śliwki do niewielkiego garnuszka, zalać mieszaniną wody i 2-3 łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie rozpadły - powinny być miękkie, ale zwarte. Wyjąć śliwki, odłożyć, płyn (jeśli pozostał) zachować.

Polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry, posypać niewielką ilością soli i nieco większą, pieprzu. Rozgrzać masło z olejem na dużej patelni na średnim ogniu i smażyć fileciki (koniecznie partiami, żeby nie chłodzić patelni) po 2-3 minuty z każdej strony.

Patelnię zdjąć z ognia (nie gasić palnika), wrzucić wszystkie fileciki. Podgrzać lekko pozostały alkohol w metalowej chochli lub małym rondelku, a następnie zapalić i polać płonącym mięso - uwaga na rozwiane włosy! ;););).

Kiedy płomienie znikną, postawić patelnię z powrotem na ogniu, dodać creme fraiche, mieszając gotować, aż lekko się zagęści. Dodać wtedy śliwki, doprawić całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do maślanego makaronu wstążki lub ziemniaków z wody z masełkiem i pietruszką. Smacznego! :)

ps. od siebie dorzuciłam trochę moreli oprócz śliwek.
Beverly Leblanc "Französische Küche"

7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ja często robię polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, sosik był na pewno pyszny! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie z tych: mało roboty a efekt fantastyczny.
    Dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczny przepis, bardzo wykwintne danie. Idealne na swieta!

    OdpowiedzUsuń
  5. No i udały się znakomicie. ;) Dziękuję! ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...