czwartek, 10 maja 2012

pizza ze szparagami

Sezon szparagowy uważam za zdecydowanie rozpoczęty. Pierwsze szparagowe zakupy u Majlertów poczynione, cztery pęczki do domu przywiezione, zarazem z pak choi, mizuną  i młodym szpinakiem sałatkowym. 


Pizza ze szparagami
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 500g maki
  • 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.

 
Na wierzchu:
  • grillowane plasterki cukinii
  • szynka serano
  • trochę mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże szparagi przekrojone wzdłuż na pół, skropione oliwą
  • zamiast sosu troszkę oliwy






5 komentarzy:

  1. pysznie i jak kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale otwarcie sezonu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem odbiega od mojego wyobrażenia pizzy! Ale jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy14 maja, 2012

    Cudowny obraz z tej pizzy! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...