Sezon na truskawki trwa, co dzień są coraz tańsze, wiec jemy ich coraz więcej. Bartek pochłania je w każdej postaci i w każdej ilości. Niedługo przyjdzie czas na mrożenie, żeby i w środku zimy zasmakować środka lata.
Racuchy z truskawkami
- 0,5l mleka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
- śmietana
- cukier
Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli rozmieszać trzepaczką na gładką masę, wrzucić pokrojone truskawki i smażyć na rozgrzanym oleju - musi być go więcej niż "posmarowanie pędzelkiem". Każdy placek odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podałam ze śmietaną z odrobiną cukru a w niej oczywiście pokrojone truskawki.
też lubię wszelkie placki, co mają w sobie truskawki!:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie racuszki!
OdpowiedzUsuńTruskawki są pyszne w każdej formie - w racuchach to dopiero pychota! I sosik! M.
OdpowiedzUsuńo z truskaweczkami
OdpowiedzUsuńbiorę kilka na podwieczorek bo wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńO, zgadzam się, że jak racuszki to na dużej ilości tłuszczu! :) Rzepakowy łatwo się odsącza na ręczniku więc to nie problem, a takie "pływające" na patelni smakują dużo lepiej :)
OdpowiedzUsuńFajne! Ja jeszcze nigdy nie jadłam z truskawkami racuchów. :)
OdpowiedzUsuńile, tak mniej więcej, wrzucasz truskawek do ciasta?
OdpowiedzUsuńtak mniej więcej 2/3 filiżanki jumbo
UsuńPyszna alternatywa do jabłek. Zdecydowanie jestem za:)
OdpowiedzUsuń