wtorek, 5 czerwca 2012

racuchy z truskawkami


Sezon na truskawki trwa, co dzień są coraz tańsze, wiec jemy ich coraz więcej. Bartek pochłania je w każdej postaci i w każdej ilości. Niedługo przyjdzie czas na mrożenie, żeby i w środku zimy zasmakować środka lata.

Racuchy z truskawkami
  • 0,5l mleka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki
  • śmietana
  • cukier
Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia  i szczyptę soli rozmieszać trzepaczką na gładką masę, wrzucić pokrojone truskawki i smażyć na rozgrzanym oleju - musi być go więcej niż "posmarowanie pędzelkiem".  Każdy placek odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podałam ze śmietaną z odrobiną cukru a w niej oczywiście pokrojone truskawki.

11 komentarzy:

  1. też lubię wszelkie placki, co mają w sobie truskawki!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki są pyszne w każdej formie - w racuchach to dopiero pychota! I sosik! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę kilka na podwieczorek bo wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, zgadzam się, że jak racuszki to na dużej ilości tłuszczu! :) Rzepakowy łatwo się odsącza na ręczniku więc to nie problem, a takie "pływające" na patelni smakują dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne! Ja jeszcze nigdy nie jadłam z truskawkami racuchów. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile, tak mniej więcej, wrzucasz truskawek do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mniej więcej 2/3 filiżanki jumbo

      Usuń
  7. Pyszna alternatywa do jabłek. Zdecydowanie jestem za:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...