środa, 3 października 2012

cukinia w syropie

Z racji na mnogość cukinii w tym sezonie postanowiłam wypróbować jakieś z niej przetwory. Wybór padł na przepis znaleziony w Przyjaciółce, nr 18/3255.

Cukiniowe kulki (składniki na dwa słoiki 04l każdy)
  • 1kg miąższu cukinii
  • 500ml wody
  • 400g cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • kilki ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Cukinie wydrążyć w kuleczki albo pokroić w równą kostkę - oczywiście czystego miąższu bez pestek. Przelać kulki wrzątkiem a następnie zimną wodą, odsączyć na sitku. Zagotować 500ml wody z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Do wyparzonych słoików włożyć po kawałku kory cynamonu, po kilka goździków oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, dopełnić kulkami cukinii i zalać syropem. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

1 komentarz:

  1. Kuleczki wyglądają ślicznie, ciekawe jak będą smakowały? Na pewno będą ozdobą stołu, nadają się np. do koreczków. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...