poniedziałek, 8 października 2012

pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie

Dawno nie było nic drobiowego. Nie dlatego, ze przestaliśmy go jeść, ale dlatego, że mamy swoje ulubione smaki, które ciągle się powtarzają. No i mamy w domu miłośnika nuggetsów z sosem czosnkowym i często mu ulegamy. Tym razem jednak coś nowego co na pewno też pozostanie w naszym stałym menu.

Pierś kurczaka z oscypkiem w boczku i winnym sosie
  • podwójna pierś kurczaka
  • boczek w plasterkach np morliny 
  • 2 małe oscypki
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka miodu
  • sól
  • masło
  • olej rzepakowy
Kurczaka oczyścić i pokroić na nie za duże kawałki. Posolić. Każdy kawałek położyć na plasterku boczku, dołożyć kawałek oscypka i zrolować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika na około 10 minut w 180 stopni. Na patelnię na której obsmażaliśmy mięsko wlać wino wymieszane z miodem, zagotować, chwilę niech popyrczy i się zredukuje, na koniec zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, ciągle mieszając. Sos stanie się gęściejszy i aksamitny. Podałam z pieczonym jesiennymi warzywami. Ten sos również to pieczonych warzyw jest pyszny.

5 komentarzy:

  1. Podoba mi sie! Wkrotce bede w Polsce, musze sie rozejrzec za oscypkiem (albo chocby golkiem).

    OdpowiedzUsuń
  2. To by mi pewnie posmakowało, uwielbiam oscypki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne danie,jesienne kolory pieczonych warzyw i ten zapach oscypka....eeech! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...