piątek, 11 grudnia 2009

przedsmak świąteczny


Korzystając z chwil śpiochania mojego Szkraba, zakasałam rękawki i poszusowałam do kuchni :)
Z racji że zima zrobiłam wiosenny twarożek ze szczypiorkiem cebulką i rzodkiewkami no i odrobiną śmietanki 12% i na kolację dla męża, ale głownie dla siebie - bo uwielbiam - śledziki po japońsku :) Na Wigilię zrobię chyba całą balię takich ;) chociaż będę musiała się troszkę ograniczyć bo rodzinka gustuje także w innych... z cebulką, czerwonych, w sałatce z ziemniaczkami... ogólnie Wigilia śledziami płynąca :)


Ingrediencje:
* tacka śledzi matias
* 2 jabłka
* cebulka
* pół kubeczka śmietany (można dodać łyżkę majonezu jak ktoś lubi)

Jak robimy:
Jabłuszka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, cebulkę kroimy w piórka już jak kto lubi, śledziki kroimy w paseczki - cieńsze lub grubsze w zależności od upodobań :)
Wszystko co pokroiliśmy wrzucamy do miseczki, polewamy śmietaną, mieszamy i odstawiamy na kilka chwil - jeśli umiemy się im oprzeć :)

W wersji świątecznej układam w przeźroczystej misce warstwami od dołu -> cebulkę - śledzie - jabłka- śmietanę - cebulkę - śledzie - jabłka.... itd aż do końca miski lub produktów tak aby zakończyć polaniem wszystkiego śmietaną :)

Smacznego!!

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...