No i jak zapowiedziałam tak zrobiłam, upiekłam babeczki z budyniem waniliowym (poszłam na łatwiznę i dałam gotowy - ale wiadomo dla ambitnych można i samemu robić )
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- budyń waniliowy (+ mleko 0,5l do jego zrobienia)
Wszystkie składniki ciasta zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki na mini babeczki (lub jak w moim przypadku na muffiny 5cm - wyszły mi 24 babeczki, ale dość płaskie, następnym razem wylepię je wyższe). Z ciasta wykrawamy także krążki do “zamknięcia” babeczek (o średnicy mniejszej niż, te które były jako spody). Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Pyszności!
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Szalona kobieto - dogadzasz podniebieniu!! :)
OdpowiedzUsuńByły bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń