czwartek, 15 kwietnia 2010

Gulaszowo

Dzisiaj na tapecie jedzonko mało wiosenne, ale za to jakie pyszne.
Gulasz "węgierski" lekko zmodyfikowany.

Składniki:
  • mięsko - w moim przypadku filet z indyka
  • papryka różnokolorowa
  • marchewka
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka fasolki czerwonej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • listek laurowy
  • czubrica zielona (lub kminek)
  • szklanka czerwonego wina
  • olej - ok 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy
  • woda
Wykonanie:
Mięsko obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do rondla. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy koncentrat oraz słodką i ostrą paprykę do smaku - zasmażamy. Zalewamy wodą, ok 300ml, zagotowujemy i przelewamy do rondla. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, listek laurowy, wlewamy szklankę wina i doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu ok 1,5h, pod koniec - ok 20 minut przed końcem - wrzucamy fasolkę i pokrojoną paprykę.
Pycha !!

1 komentarz:

  1. na pewno jest pyszny, a jak pięknie wygląda w tej kokilce!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...