czwartek, 1 kwietnia 2010

mini mazurek cygański

Dzisiaj z rana w ferworze przygotowań świątecznych wyprodukowałam takie oto mini mazurki cygańskie.


Ingrediencje:
  • suszone owoce i orzechy (łącznie 25 dag)
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 110g cukru
  • 150g mąki
  • andruty
  • lukier do dekoracji

Jak robimy:
Owoce kroimy i posypujemy łyżką mąki. ocieramy z cytryny skórkę i wyciskamy sok. Miksujemy żółtka z cukrem i oddzielnie ubijamy pianę z białek. Do żółtek dodajemy sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując, następnie mąkę i na koniec mieszamy z bakaliami i pianą. Andruty kroimy na kwadraty lub kupujemy gotowce małe :) Masę wykładamy na andruty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzone można udekorować lukrem i np żurawinami na wierzchu, u mnie bez lukru.

Przepis pochodzi z kwietniowego numeru pisemka Dobre Rady

1 komentarz:

  1. Wyglądają zachęcająco i urodziwie.
    No, No - jaką zdolną córkę urodziłam!!!!
    mama

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...