sobota, 7 sierpnia 2010

przetwory cz. 4 borówki

Tym razem na targu wypatrzyłam śliczne borówki.
Aż grzechem byłoby ich nie kupić.
A że borówki idą u nas w domu, do mięs i wędlin "jak woda", to postanowiłam je również zamknąć w słoiczkach.

Borówki z gruszkami
Proporcje:
1kg borówek + 1/2kg gruszek + 1/4kg cukru (i wielokrotności tego)

Gruszki obieramy kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla, podlewamy troszkę wodą, dodajemy cukier i umyte borówki. Gotujemy, aż mocno zgęstnieją. Przekładamy do słoików, zakręcamy i do wystygnięcia stawiamy do góry nogami, można zapasteryzować.

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, tym bardziej, że tak mało cukru. Bardzo lubię gruszki, zw takim połączeniu jeszcze ich nie jadłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam gruszki ale na przetwory z nich jeszcze czas :) A borówki z gruszkami pycha :) wiadomo ilość cukru można zwiększyć w zależności od gustu i dojrzałości borówek :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mam nadzieję na malutki słoiczek.... M.

    OdpowiedzUsuń
  4. my tutaj jemy takie cos z miesem w duzych ilosciach :)))...no moze nie borowki z gruszkami ale chyba z jablkami ale ja nie wiem dokladnie ...sama nie umiem robic :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...