wtorek, 22 marca 2011

indyk z mango

Kupiłam na próbę nogi indyka, rzadko je spotykam w swoich sklepach. Trafiły się to wzięłam licząc na więcej mięska "za jednym razem". Dosyć długo zastanawiałam się jak je zrobić i mój wzrok padł na zapomniane mango leżące na paterze.

porcja na 2 osoby:
  • 2 nogi indyka
  • dojrzałe mango
  • sól ziołowa - prowansalska lub własna mieszanka
  • odrobina oliwy
  • sok z pół cytryny
Nogi czyścimy i solimy. Mango obieramy - zachowujemy skórki - wrzucamy do blendera i skrapiamy cytryną - blendujemy na mus. Na dnie naczynia do zapiekania kładziemy trochę skórek miąższem do góry, na tym kładziemy indyka. Wyciskamy resztkę soku z miąższu, który został przy pestce mango, skrapiamy leciutko cytryną i oliwą i układamy resztę skórek po bokach. Zapiekamy około 1-1h20min w zależności od wielkości nóg, w temp 190 stopni. W trakcie polewamy sosem który powstaje na dnie naczynia. Podajemy z musem z mango - świetnie się skomponowało.

1 komentarz:

  1. Smakowicie wygląda, dobry pomysł z mango - można łączyć z jabłkiem lub gruszką, też będzie pyszne. Noga indycza wygląda na soczystą,świetnie wykorzystałaś skórki. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...