niedziela, 20 marca 2011

pomarańczowa kaczka z żurawiną

Dzisiaj kaczka.
Zmodyfikowałam i połączyłam kilka znanych mi przepisów i osiągnęłam pyszny obiad.

porcja na 2 osoby:
  • 2 piersi kaczki
  • 2 pomarańcze
  • jabłko
  • 4 łyżki żurawiny
  • sól, pieprz
Piersi oczyszczamy i depilujemy, niestety często zostawiane są końcówki piórek. Po depilacji na skórce robimy nadkrojoną kratkę. Solimy, pieprzymy i wkładamy do miski, zalewamy sokiem wyciśniętym z 1,5 pomarańczy.

Odstawiamy na godzinkę minimum. Wyjmujemy piersi i obsmażamy na patelni z każdej strony po około 10 minut, podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Podlewamy tym co zostało na patelni i w trakcie pieczenia kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Kaczka piecze się około 40-50 minut w 180 stopniach - w zależności jaki się lubi stopień "upieczenia".
Jako dodatek zrobiłam jabłka pieczone z żurawiną.

Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki przekroiłam jabłko na pół, wydrążyłam środek, pozbawiając je ogryzka i napełniłam żurawiną. Do drugiego naczynia żaroodpornego włożyłam tak przygotowane jabłka, dwa plastry pomarańczy i wlałam resztę soku. Piekło się 20 minut w 180 stopniach.
Podałam z ziemniaczkami pieczonymi w formie "słupków" lekko obtoczone w oleju carotino i oliwie "chilli&czosnek" z ziołami prowansalskimi.

1 komentarz:

  1. Ponieważ obiad się udał [wygląda ta kaczka bardzo smakowicie, dodatki świetnie dobrane!] to wpraszam się na następny....M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...