wtorek, 19 kwietnia 2011

butter chicken

Moja wersja butter chicken jest wypadkową znanych mi przepisów. Tym razem zrobiłam go z filetu z indyka. Mój dwuletni miłośnik kuchni wcinał aż mu się uszy trzęsły, mimo że danie do łagodnych nie należy.
  • 0,5 kg filetu z indyka lub piersi kurczaka
  • sok z jednej limonki i trochę jej skórki
  • jogurt naturalny
  • mała śmietana 18%
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki tandoori masala
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 ziarna kardamonu
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • sól
  • chilli
Wymieszać jogurt, sok z limonki i skórkę z imbirem, czosnkiem, solą, tandoori masala i chilli. Pokroić indyka na kawałki na jeden kęs i zamarynować w jogurcie na minimum 5h. Następnie mięsko wrzucić na patelnie grillową i przesmażyć.

Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić kardamon, goździki i cynamon i po chwili pomidory i koncentrat. Całość na wolnym ogniu odparować i dodać mięsko. Dorzucić miód, śmietanę i garam masala. Dusić ok 20 minut. Podałam z ryżem jaśminowym.

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, nie dziwię się, że Bartek się zajadał, na pewno też zapach był intensywny? Jeśli mi użyczysz przypraw masala, to też sie skuszę... M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepisik, chociaz wg mnie najlepszy i najbardziej bliski oryginalowi chicken butter masala jest ten wykonany wg tego przepisu http://www.dotykindii.pl/chicken_masala.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...