czwartek, 21 kwietnia 2011

pampuchy

Brak pomysłu na obiad zaowocował kluchami na parze czyli pampuchami, z sosem śmietanowo-jagodowo-truskawkowo-malinowym.
  • 30 dag mąki
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 40 g masła
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i wkruszyć drożdże. Po 10-15 minutach dorzucać powoli wymieszaną mąkę, jajko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Zagniatamy ok 10-15 minut aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Wkładam do miski i zostawiam na godzinke do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto i rozpłaszczamy na desce na grubość ok 1,5-2 cm i wykrawamy kółka. Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na 20-30 minut. Gotowe gotujemy na parze ok 8 minut. Ja podałam z sosem - zmiksowałam truskawki, maliny i jagody ze śmietanką i odrobiną cukru.

1 komentarz:

  1. Wyglądają świetnie i na pewno były pyszne!!! Zamawiam na obiad w Biełkach. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...