- 5 jajek
- 4 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- kostka tłuszczu
- 10 dag świeżych drożdży
- zapach
- bakalie
azja
(6)
Boże Narodzenie
(28)
ciasta i ciasteczka
(73)
desery
(34)
dodatki
(38)
drób
(108)
dynia
(2)
grill
(27)
grzyby
(11)
inne
(39)
jajka
(38)
kluski makarony
(60)
lody
(7)
mięso
(55)
muffiny
(13)
owoce morza
(14)
pasty
(16)
pieczywo
(27)
pierogi
(8)
piknik
(11)
pizza
(20)
placki i nalesniki
(26)
przekąski
(28)
przetwory
(35)
ryby
(54)
ryż
(2)
sałatki
(31)
strączkowe
(7)
sushi
(4)
śledzie
(11)
śniadanie
(43)
tarty
(14)
tort
(16)
tortille
(14)
tost
(7)
warsztaty
(1)
warzywa
(42)
wege
(19)
Wielkanoc
(34)
zapiekanki
(35)
zioła
(6)
zupy
(23)
sobota, 23 kwietnia 2011
Drożdzowe bez zagniatania
Przepis ten jest w naszej rodzinie od zawsze, bo nikt nie miał nigdy ochoty zagniatać drożdżowego ciasta na święta a wszyscy je uwielbiają.
Jajka, cukier, rozpuszczoną kostkę tłuszczu i letnie mleko mieszamy trzepaczką. na wierzch kruszymy drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 5h (ja zostawiam zazwyczaj na całą noc). Następnie dodajemy mąkę, zapach i bakalie, mieszamy. Pieczemy ok 1h w zależności w jakiej formie w temp około 160 stopni. ZAWSZE WYCHODZI :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
OBFITYCH ŁASK I BŁOGOSŁAWIEŃSTW
OdpowiedzUsuńOD CHRYSTUSA ZMARTWYCHWSTAŁEGO
ORAZ PEŁNYCH SPOKOJU ŚWIĄT WIELKANOCNYCH, SPĘDZONYCH W RODZINNEJ, CIEPŁEJ ATMOSFERZE,
Z RADOSNYM ALLELUJA !!!
życzę Tobie i Twojej rodzinie