niedziela, 10 kwietnia 2011

casserole z kurczaka

Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na casserole z kurczaka. Zrobiłam go z okazji imienin Michała.

porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel
  • 8 podudzi kurczaka
  • 1/2kg patatów
  • 1/4kg cebulek szalotek
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka ciecierzycy
  • 250ml bulionu drobiowego
  • oliwa
  • marynata: sok z cytryny, sok z pół limonki, łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, 3 łyżki oliwy.
Połączyć składniki marynaty i wysmarować nią porządnie kurczaka i odstawić minimum na pół godzinki. Obrać szalotki i podsmażyć na silnym ogniu, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na kawałki pataty i też przełożyć do naczynia. Podsmażyć kurczaka po obu stronach - ok 5 minut na stronę i tez przełożyć do naczynia. Na koniec przesmażyć ciecierzycę i fasolę i wrzucić do naczynia. Zalać bulionem i piec pod przykryciem ok 1h w 180-200 stopniach, następnie odkryć i piec jeszcze ok 20 minut.
Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.

1 komentarz:

  1. Bardzo był pyszny ten obiad imieninowy, estragon nadawał fajny posmak. Ciecierzyca z fasolą i patatami - świetna kompozycja, sosik pyszny. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...