wtorek, 17 maja 2011

gomółki serowe

Skończyła się przebudowa kuchni. Wszystko stoi już na swoim miejscu, wysprzątane, poukładane i w końcu takie jakie powinno być. Z tej okazji postanowiłam zrobić coś "konkretnego". Powiedziałam jakiś czas temu mamie, że chcę to zrobić, a ona na to : "no, tego jeszcze nie robiłaś". A co! Bardzo lubię takie "wynalazki". Wczoraj tata przywiózł z działki wiejskie jajka, i naszą świeżutką miętę, więc nie było już na co czekać. Kupiłam kilogram sera i są moje pierwsze gomółki serowe.
Gomółki serowe
  • 1 kg tłustego sera
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • sporo posiekanej świeżej mięty
  • 2 płaskie łyżeczki soli
Ser rozdrobnić, dodać jajka, sól i miętę a następnie zmiksować na jednolitą masę. Jeśli masa jest za luźna można dodać trochę bułki tartej, a jak za bardzo zbita to troszkę mleka. Następnie formujemy zgrabne kulki, układamy na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 2:30-2:45 min w temperaturze 80 stopni (osiemdziesiąt).

3 komentarze:

  1. Kuchennefascynacje17 maja, 2011

    Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy18 maja, 2011

    Jak wyglądają - tak smakują! Bardzo fajne jedzonko, świetne na przegryzkę na drugie śniadanko, w dodatku unikamy pieczywa.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, a ja jadłem gomółki nie z miętą a z kminkiem i formowane na kształt jajka. Przykryte gazą schły na słońcu. Potem krojone w plastry kładło się na chleb posmarowany masłem. Radzę spróbować. Awdaniec.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...