środa, 11 maja 2011

młoda kapusta

Przyszedł też czas na zakupioną w sobotę młodą kapustkę z mnóstwem koperku i młodymi ziemniaczkami. Poszatkowałam i upichciłam już w niedzielę, bo od poniedziałku trwa przebudowa mojej kuchni i mam dosyć ograniczone pole manewru kulinarnego. Efekty już widać, nowy blat, inne ustawienie, jeszcze trochę pracy nad półkami i innymi "drobnostkami" jak relingi itp i powoli widać koniec i upragniony efekt - kuchnia bardziej funkcjonalna, na tyle na ile da się to zrobić na ograniczonej powierzchni ok 8m2.

Młoda kapusta
  • 2 dorodne główki kapusty
  • 1 cebula
  • pęczek świeżego koperku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w całości
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
Kapustę poszatkować niezbyt drobno, wrzucić do garnka ugniatając. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić razem z przyprawami - listkiem, zielem i pieprzem. Zalać wodą tak żeby przykryła kapustę i gotować aż będzie mięciutka, dosolić w trakcie do smaku. Na patelni rozpuścić masło i dorzucić mąkę energicznie mieszając aby utworzyła się zasmażka. Lekko zrumienioną dodajemy do ugotowanej kapustki. Chwilę razem gotujemy aby zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zjadamy. Pycha.

4 komentarze:

  1. uwielbiam młodą kapustę z dużąąą ilością koperku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11 maja, 2011

    Można trochę koperku dodać do gotowania kapusty,lepiej przejdzie aromatem - koperku w ogóle trzeba rzeczywiście duuużo, jakiś dorodny peczek albo dwa. Wiosenna pychota!!! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniutka jest taka mloda kapustka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazaz po truskawskach, najwspanialszy smak lata!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...