poniedziałek, 20 czerwca 2011

sałatka ze szpinaku i truskawek

Lato sprzyja sałatkom. Można kupić zieloniutki młody szpinak, wszystkie rodzaje sałat, aromatyczne dodatki. Wszystko w zasięgu ręki. trzeba korzystać póki można.

Sałatka ze szpinaku i truskawek
  • 3 garście szpinaku sałatkowego (ma drobniejsze listki)
  • truskawki
  • mozzarella
  • sos: oliwa, ocet balsamiczny i konfitura z truskawek oraz pieprz
Szpinak opłukać i osuszyć, truskawki odszypułkować i przekroić na połówki lub ćwiartki, mozzarellę pokroić lub odsączyć kuleczki. Wszystko wymieszać i polać sosem.

9 komentarzy:

  1. zaskakujące jest takie połączenie z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Surowe liście szpinaku smakowo poznałam dopiero zeszłego lata, często robię z nich teraz sałatki...truskawek nigdy nie wykorzystywałam...Dziękuję Olusiu za nowy pomysł - Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli w konfiturze są całe truskawki, trzeba je potraktować blenderem, razem z balsamico i oliwą - sos będzie aksamitny. Młody szpinak drobnolistny świetnie sprawdza się w sałatkach, a truskawki - w wielu wariantach sałatkowych dobrze wypadają. M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jakiś czas temu robiłam z migdałami, ale takie połączenie też jest na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze mnie intrygują takie połączenia smaków, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem za - takie truskawki są bardzo smaczne! Polecam też wersję z serem halloumi i szynką jamon serrano: http://blog.polskiesouthbeach.pl/2010/05/saata-z-truskawkami-i-halloumi.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zaskakujące połączenia są najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  8. przepyszne połączenie, a w dodatku takie letnie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...