niedziela, 5 czerwca 2011

szparagi

Sezon szparagowy w pełni. Uwielbiam zielone, cienkie, jędrne i pełne smaku. Tak jak pisałam wcześniej, powoli przerabiam zieleninkę kupioną u Majlertów. Tym razem szparagi w wersji dość klasycznej.
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską pod beszamelem
  • szparagi zielone
  • szynka parmeńska w plastrach
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • beszamel: masło, mleko, mąka
  • trochę tartego sera
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (trzymając w dłoniach za oba końce, zginamy szparaga, pęka tam gdzie powinien). Układam szparagi względem wielkości i owijam szynką po 3-4 w "pakiecie". Układam w naczyniu żaroodpornym dosyć blisko siebie. Robię beszamel i polewam środkową część szparagów, wrzucam na wierzch kilka pomidorków, posypuję żółtym serem, a wystające końce szparagów skrapiam oliwą. Zapiekam 30-40 minut w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. fenomenalne ;]
    mm... wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjęcie i jeszcze cudowniejsze szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi pod beszamelem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi z tego sklepu są fantastyczne, bo naprawdę świeże, pachnące i kruche. Też robiłam pod beszamelem, tylko bez pomidorków - a to dobry pomysł, bo dodały koloru. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...