czwartek, 28 lipca 2011

bakłażan cukinia i pomidory

Cukinie, bakłażany i pomidory kuszą swoimi kolorami na każdym prawie bazarkowym straganie. Nie mogę się im oprzeć i kupuję, kupuje, kupuję..... a potem wymyślam co z tym zrobić.
Zapiekanka z bakłażana, cukinii i pomidorów
  • 2 ładne bakłażany
  • 1 cukinia
  • 8 pomidorów podłużnych
  • mozzarella
  • 3 łyżki grana padano
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebulka
  • garść listków bazylii
  • sól
  • oliwa
Bakłażany kroję w podłużne plastry, cukinie w ukośne plasterki, pomidory również w plastry. Bakłażany solę i odstawiam na pół godziny, płucze i osuszam. W rondelku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, a po chwili cebulkę i duszę do miękkości, zalewam pomidorami, doprawiam, wrzucam bazylię i pyrczy sobie aż sos się troszkę zredukuje. Bakłażany grilluje na suchej patelni. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układam warstwami bakłażany - sos - pokrojoną w kostkę mozzarellę - cukinię - sos - bakłażany - sos - pomidory - mozzarellę - grana padano. Całość zapiekam koło 40 minut lub do miękkości w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. Zapiekanka wygląda wspaniale! Idealny, letni posiłek.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak pyszna, letnia kombinacja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, widze że lubisz te same smaki co ja...zapraszam więc też do mnie na anie z bakłażana i cieciorki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, ten zestaw to idealna mieszanka smaków i zapachów - lato na talerzu, chociaż za oknem nie za bardzo... M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...