sobota, 27 sierpnia 2011

bułeczki - dyniowe supełki

Kolejne supełkowe bułeczki od Kasi, tym razem supełki dyniowe według tego przepisu. Bułeczki trzeba zrobić koniecznie jak już się ktoś zabiera za przetwarzanie dyni, bo inaczej kiedy zdobędziemy pół szklanki musu z dyni? No ew możemy go zapasteryzować albo zamrozić, ale świeży tylko przy okazji robienia np zupy.

Dyniowe supełki
  • 1/2 szklanki musu z dyni
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Najpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni obieramy i kroimy na dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - Kasi wyszło 10 mi 7 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.


13 komentarzy:

  1. Podziwiam cię za te twoje smaczne pomysły :) Buziaki :* i miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne :)
    ja się z dynia dopiero zapoznaję, ale po bułki na pewno chętnie kiedyś sięgnę ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one wspaniale i smakowicie wyglądają...
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć. Wysłałem paczkę z nagrodą, w poniedziałek powinna dojść :) Proszę o info jak ją otrzymasz.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. och, wyglądaja naprawdę ślicznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nie jadłam niczego z dyni:( No może poza dżemem dyniowym o smaku pomarańczowym:):) ale to bardzo stare dzieje... Piękne Te bułeczki!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne te bułeczki, kolor zachęcający do natychmiastowego zjedzenia na śniadanie...M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pewnie pyszne te bułeczki.Planowałam dzisiaj je upiec ale zabrakło czasu.Zaglądam tutaj bo fajne przepisy i tak przyjaźnie.Pozdrawiam Renata M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...