Sezon na kurki w pełni. Szukałam nowych rozwiązań dla sosu do makaronu. Pokombinowałam i efekt mnie zadowolił.
Tagliatelle z kurkami (na 2 osoby)
- makaron tagliatelle
- 250g kurek
- pierś kurczaka
- 4 suszone pomidory z oliwy
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- mały kubeczek śmietany 10%
- 1 łyżka majonezu
- mielony kolorowy pieprz
- olej
Kurki należy opłukać w misce z wodą i osuszyć, większe można przekroić. Na oleju podduszamy pokrojona w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i podsmażamy dalej. Kurki podsmażamy na odrobinie oliwy, dosyć krótko, żeby się nie zrobiły gumiaste i dorzucamy do mięsa. Na koniec dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Zalewamy śmietaną wymieszaną z majonezem i doprawiamy pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty można podlać odrobiną wody od gotowania makaronu.
Kurki królują!!! Utrzymują się w tym roku wyjątkowo długo - to dobrze, bo makaron z takim sosem to pychotka. M.
OdpowiedzUsuńAle to apetycznie wygląda!! Jak ja bym zjadła coś takiego!! Gdzie mieszkasz, wpadam z ciastem na obiad:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam! Robiłam wczoraj w wersji z boczkiem i pietruszką! Twoje wyglądają pysznie! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńU mnie podobny obiad był wczoraj. I użyłam tego samego rodzaju makaronu chociaż w przepisie były kokardki:)
OdpowiedzUsuńByłam dzisiaj "w mieście" i zapomniałam o najważniejszym - zahaczyć o handelek, gdzie sprzedają fantastyczne warzywa/owoce/i inne. No i na obiad - zamiast czegoś na prawdę ekstra, jadłam parówki sojowe z kartoflami o_O
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
cudownie kuszące.
OdpowiedzUsuńaromatyczne i kremowe.
szybkie i łatwe.
same zalety!
i smak na dodatek niebiański.
czego więcej chciec?
uwielbiam kureczki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com