wtorek, 9 sierpnia 2011

risotto z gruszką i gorgonzolą

Kilka dni temu Prezydentowa zaproponowała wspólne gotowanie. Do grupy dołączyła też Pyza i razem, czyli każda we własnej kuchni, gotowałyśmy risotto wg przepisu Kasi. Mąż zachwycony, dziecko też wcinało, czyli ogólnie eksperyment udany. Czekam na następne wyzwanie.

Risotto z gruszką i gorgonzolą
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 2 gruszki
  • 200g sera gorgonzola
  • kieliszek białego wina
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 750ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • Ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i kawałek pora.
Na 1 łyżce masła należy poddusić gruszkę pokrojoną na nie za wielkie kawałki - razem ze skórką. Na drugiej łyżce masła należy poddusić drobno pokrojoną cebulkę, selera pokrojonego w centymetrowe kawałki, pora pokrojonego w półplasterki i drobno pokrojoną gruszkę, tym razem bez skórki. Jak to się ładnie poddusi, wsypujemy suchy ryż, chwilę podsmażamy i zalewamy winem. Mieszamy aż wino odparuje, a następnie zalewamy bulionem - porcjami, ryż wypije, to wlewamy następną porcję. Kiedy ryż już będzie miękki, dodajemy podsmażoną wcześniej gruszkę i pokrojony na kawałki ser gorgonzola. Całość mieszamy, wykładamy, posypujemy uprażonymi orzechami i dekorujemy gruszką, popijamy białym winem.

Wyrównaj z obu stron


8 komentarzy:

  1. ponieważ też dzisiaj takie robiłam więc wiem, że jest przepyszne! i Twoje pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To i ja chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudne !! Bardzo lubię rissotto, ale u mnie nikt w domu tego nie je, wiec cierpię... ale z chęcią bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przecudnie! Uwielbiam wszelkie risotto. Takiego jeszcze nie jadłam więc z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam risotto gruszkowe! W najbliższych dniach planuję risotto z gorgonzolą, ale z dodatkiem fig.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię gruszki, ale nigdy jeszcze nie jadam z ich udziałem risotta. Wszystko przede mną. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. słyszałam o tym, że gruszka i gorgonzola lubię się niewymownie. Ale w risotto ich nigdy razem nie widziałam!
    Wyglądają wykwitnie wszyscy razem.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie wygląda, bardzo elegancko podałaś to risotto - zwykle bywa bardziej paćkowate, a tu proszę, proszę!!!! Na pewno było pyszne, skoro Bartuś podjadał, gruszka z serem świetnie współgrają. Gratulacje. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...