piątek, 2 września 2011

pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi

Jak wiemy ryba jest dobra na wszystko :) Bardzo mi się podoba forma tej kampanii społecznej - rybka ładująca się do koszyka w supermarkecie jest urocza. Faktem jest, że ryb jemy za mało, zdecydowanie za mało. Pewnie w dużej mierze jest to kwestia ceny. Ryby - dobre ryby są po prostu drogie, droższe od drobiu, wołowiny, nawet polędwica czy ligawa są często tańsze od płatów świeżego dorsza.... Mając na myśli dobrą rybę oczywiście szerokim łukiem omijam pangę i jej podobne (Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby źródło WPROST.). Zdecydowanie wolę ryby "klasyczne" i sprawdzone :)

Pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi
(porcja na 2 osoby)
  • pstrąg na osobę - ok 300-350g
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 wiórki masła
  • 2 białe cebule
  • 4 szalotki
  • ok 15 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, tymianek
  • sok z cytryny
Rybę opłukać i oczyścić, ew wypatroszyć. Do środka wkładam wiórki masła i plasterki cytryny, troszkę solę i napycham gałązkami tymianku. Po wierzchu solę i skrapiam cytryną. W naczyniu żaroodpornym układam krążki białej cebuli, na to wykładam rybę i posypuję ją płatkami migdałowymi. Wokół rybki rozrzucam pomidorki i pokrojoną na kawałki szalotkę. Całość przykrywam folią aluminiową i piekę 20-30 minut w 180 stopniach, następnie odkrywam i zapiekam jeszcze 10 minut.


8 komentarzy:

  1. Pstrąga z migdalami chyba jeszcze nie jadlam... fajny pomysl!
    pozdrawiam!
    margoja

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, stanowczo uwielbiam ryby. Staram się je robić przynajmniej raz w tygodniu... Pstrąg jest pyszny sam w sobie, a Twoja wersja bardzo mi się podoba!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiek - No rybki tez uwielbiam, ale niestety nie jemy ich tak często jak bym chciała, bo brak mi koło domu pewnego źródła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Zaluje, ze moj Mezczyzna nie jest tak wielkim fanem ryby jak ja, bo na pewno goscilaby u mnie czesciej. Pstrag to jedna z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pstrąg to fantastyczna ryba, a twój przepis bardzo fajny - jak kolorowo na talerzu! M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Może nie tylko ceny, ale i przyzyczajenia. :)
    Uwielbiam pstrągi. Są delikatne :0

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pstrągi, są fenomenalne. A Twój wygląda bajecznie.

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...