czwartek, 29 września 2011

szaszłyki z kurczaka i śliwek

Jesień póki co jest piękna, ciepła i złota, dlatego sezon grillowy trwa w najlepsze. Zmieniają się tylko trochę składniki i dodatki na bardziej sezonowe.

Szaszłyki z kurczaka ze śliwkami
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • ok 20 śliwek węgierek
  • 10 plastrów boczku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju/oliwy
Pierś oczyścić i pokroić w kostkę ok 3x3 cm. Wymieszać sos sojowy, musztardę, olej, sok z cytryny, imbir i pieprz i zamarynować mięso na około 2-3h. Śliwki wypestkować, ale nie rozdzielać ich do końca. Plastry boczku przekroić na pół, w każdy kawałek zawinąć śliwkę. Nadziewać na zwilżone wodą patyczki naprzemiennie kurczaka i owinięte boczkiem śliwki. Grillujemy aż się zarumieni. Można oczywiście również na patelni grillowej lub w piekarniku. Pyszne są!

W drugiej wersji zamiast śliwek dodałam dynię




3 komentarze:

  1. Bardzo pięknie te szaszłyki wyglądają i są bardzo aromatyczne - śliwki dodają fajnego smaczku.
    A dynia to nowość w szaszłykach - pyszna jest! M.

    OdpowiedzUsuń
  2. A u Oli, jak zwykle pyszności lepsze niż u mamy! ;) Dynię koniecznie wypróbuję w szaszłykach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają kusząco:) fajne połączenie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...