czwartek, 6 października 2011

sok malinowy

Jak już wcześniej pisałam mamy na działce zatrzęsienie malin, zamroziliśmy już pół zamrażalnika, zjedliśmy chyba tonę, przyszedł czas na przetwory.

Sok malinowy
  • 4 litry malin
  • 300g +450g cukru
Przepis najprostszy z możliwych. Świeże maliny wrzucamy do garnka o grubym dnie i przesypujemy cukrem - 300g. Wstawiamy na nieduży ogień i od czasu do czasu mieszamy aż maliny puszczą dużo soku. Po mniej więcej godzinie zlewam sok a pozostałą malinową pulpę odciskam na sicie, ale nie przecieram - bo wykorzystuję te maliny jeszcze do czegoś innego. Odcedzony sok ponownie zagotowuję z resztą cukru - 450g aby powstał syrop, butelkuję gorący.
Zimą idealny do herbaty abo jako rozcieńczony sok dla Bąbla.

7 komentarzy:

  1. Domowy soczek mmmm,idealny do herbatki na zimowe wieczory :) Pozdrawiam Cię serdecznie życząc miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałam zrobić ostatnio sok malinowy, ale mama twierdziła, że się nie da, bo zostawiłyśmy sokownicę na starym mieszkaniu. Idę ją uświadomić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę Ci tych krzaczków bo taki własny sok to po prostu skarb!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, mniami. super ten sok. Można też pyszną nalewkę malinową zrobić...

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Żałuję, ale się w tym roku nie zaopatrzyłam w maliny i nie mam przetworów z nimi w roli głównej. A Twój soczek wygląda barrdzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pachnący i pyszny - nic dziwnego, że Bartuś go lubi.A jaki zdrowy antyprzeziębieniowy! M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki soczek to skarb, szczególnie na zbliżającą się jesień i zimę... oj, z chęcią bym przygarnęła taką butlę:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...