wtorek, 15 listopada 2011

zupa krem z zielonego groszku

Ostatnio wyjątkowo często goszczą na naszym stole zupy. Ale nie zupy wodniste tylko głównie kremy, z dyni, pomidorów a tym razem z zielonego groszku. Od jakiegoś czasu się do niej przymierzałam, mówiłam, że w następny weekend zrobię i tak minęło ich kilka, aż nadszedł ten właściwy. Krem ma piękny kolor, którego nie oddają moje zdjęcia, jest kremowy i słodkawy co mnie zdziwiło. Zupa jest bardzo smaczna i sycąca.

Zupa krem z zielonego groszku wg Nigelli
  • 3 miarki bulionu warzywnego
  • 4 miarki mrożonego zielonego groszku
  • jeden ładny dymkowy szczypior
  • kulka mozzarelli
Zamrożony groszek należy ugotować do miękkości w bulionie razem ze szczypiorem (nie kroimy go, wrzucamy w całości). Kiedy groszek jest już miękki, wyjmujemy szczypior a całość blendujemy dodając pokrojoną mozzarellę. Ja posypałam jeszcze tartym parmezanem. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. uwielbiam zupę krem z zielonego groszku i też często robię, tym razem zrobię wg Twojego przepisu - z mozarellą.

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita i urodziwa zupa, cudownie kremowa, zaskakująco słodkawa i bardzo kremowo-gęsta. Pyszności! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zupka, piekny kolor, bardzo lubię taki krem groszkowy :)

    Pamiętam, że Nigella nazwała tą zupę "bagienną" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mozzarellą faktycznie zupa może być kremowa! Mnie zdarzało się dla uzyskania takiego kremowego charakteru dodawać ricottę, ale ta mozarella mnie mało powiedzieć zaintrygowała. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda!! Poproszę pełną miseczkę!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Domi - no bagienną ja nazwala, ale ona taka zieloniutka, że zupełnie nie bagienna :)

    Kinga - tez używam ricotty do zagęszczania ale tutaj mozzarella świetnie się sprawdziła

    Asia - miseczka dla ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu wiesz że ja nigdy jeszcze nie gotowałam tej zupki,no wstyd naprawdę :)muszę to w końcu zmienić.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...