środa, 22 lutego 2012

biała kiełbaska z suszonymi pomidorami w białym winie

Mam w zwyczaju słuchać, w weekendy albo późnym wieczorem, oczywiście jednym uchem programów kulinarnych. Jednym uchem, bo drugie zajęte jest przez niekończące się pytania Bartka. Ale nawet to jedno ucho wyłapie czasem coś ciekawego. Zawsze mam pod ręką kartkę i długopis, ołówek czy kredkę i zapisuję to co udało mi się usłyszeć i zapamiętać. Ostatnio moją uwagę przykuł Rick Stein i włoskie surowe kiełbaski na metry.

Biała kiełbaska z suszonymi pomidorami w białym winie
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorków z oliwy
  • ok 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • tymianek
  • płatki chilli
  • olej
Na sporej patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię. Kiedy cebula zmięknie włożyć surowe kiełbaski. Posypać tymiankiem i płatkami chilli. Dusić trochę - aż kiełbaska zbieleje troszkę. Podlać połową wina. Po około 10 minutach dorzucić pokrojone na kawałki suszone pomidory. Kilka razy przekręcałam kiełbaski, a następnie wstawiłam do piekarnika na 20 minut w 200 stopni podlewając resztą wina. Mniamuśne!

16 komentarzy:

  1. powiem krótko - mniam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Narobiłaś mi ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiedziałam, że to Twój przepis:)Wyglądają te kiełbaski tak, że od razu chce się je pożreć na śniadanie!! Przepysznie, z tymi pomidorkami musi być...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli biała kiełbaska czyni mnie rozpoznawalną ;P

      Usuń
    2. biała kiełbaa i drób!:):):)

      Usuń
  4. Też lubię przepisy Ricka Steina,te kiełbaski wyglądają fantastycznie.Na pewno się skuszę, bo smakowały mi bardzo również te wg twojego poprzedniego przepisu.M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygladaja te kielbaski:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super i na pewno polskie też smakują świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają tak, że ma się ochotę odrazu je zjeść! Za mną też "chodzi" biała kiełbasa, pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. już sobie wyobrażam ten smaczek :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  9. To się nazywa wykwintna odsłona dla swojskiego smaku :) Interesujące połączenie. W czwartek będzie się robić u nas domowa biała kiełbasa więc sprzedam pomysł rodzicom :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszyscy piszą, że pyszne, że mają ochotę zjeść, a ja te kiełbaski po prostu ZROBIŁAM :-)! Są pyszne! Poczyniłam małe zmiany, ale chyba nie zmieniło to charakteru potrawy. Polecam tę kiełbaskę na moim blogu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...