czwartek, 29 marca 2012

zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką
  • 500g mielonej karkówki
  • 3 marchewki
  • 6-8 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziemniaków
  • 1 batat
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa
  • ser grana padano
Ziemniaki i batata obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc z oliwą na pure. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Pieczarki pokroić w kostkę. Mięso przesmażyć na patelni z solą i pieprzem. Przełożyć do rondelka, następnie przesmażyć pieczarki aż woda odparuje i przełożyć do mięsa.

Dorzuć marchewkę i koncentrat pomidorowy rozmieszany z 2 łyżkami wody. Dusić aż wszystko się ładnie połączy i marchewka zmięknie, doprawić. Przełożyłam do naczynia do zapiekania, posypałam startym serem i przykryłam warstwą ziemniaków. Piekło się 20 minut w 180 stopniach - tyle żeby ziemniaczki się lekko przypiekły.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie mięsno-warzynwe zapiekanki, wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak wyciskane ziemniaczki bardzo wzbogaciły urodę zapiekanki! Na pewno pyszna! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna zapiekanka:)od razu zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...