czwartek, 19 kwietnia 2012

kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami

Wariacja na temat kurczaka. Jakoś na pieczonego, grillowanego, w formie kotletów czy coś nie miałam ochoty, stanęło na kurczaku w sosie.

Kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami.

  • 3 nieduże piersi z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 0,75 szklanki czerwonego wina
  • 125g gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • masło, olej
Piersi pokroić w plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i wrzucić pieczarki aby się podsmażyły. Fileciki z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem. Kiedy pieczarki są już złote można je zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu usmażyć fileciki. Pod koniec smażenia dodałam wino - zabarwiło kurczaka na kolor śliwkowy i tak sobie pyrczało aż wino lekko odparowało. Dodałam śmietanę wymieszałam, dodałam pieczarki i poczekałam aż na małym ogniu sos lekko zgęstnieje. Zjedliśmy z makaronem tagliatelle.

5 komentarzy:

  1. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowej ;) Uzupełnij pls wówczas wpis o banerek akcji. Bardzo apetyczna potrawa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłaś mnie i dzisiaj zrobię na obiad te pyszności - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, juz skopiowany do notesu:) I świetny blog. Dodałam do obserwowanych u siebie. Na pewno będę regularnie zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do odwiedzania

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...